Malinianki

malinianki

Są uzależniające. Pachną jak słoneczne lato, smakują jak marzenie i nie można się od nich uwolnić. Nawet jeśli są z mrożonych malin, pozwalają na chwilkę zapomnieć, że za oknem pada śnieg, a do wakacji jeszcze szmat czasu. Zniknęły dosłownie w godzinę, a było ich aż dziesięć. Wstyd się przyznać, że sama bez najmniejszych wyrzutów sumienie zjadłam dwie. Pieczenie takich pyszności nie sprzyja mojemu postanowieniu o diecie i zrzucaniu kilogramów. Ale co poradzić? Nie mogę wytrzymać nawet dnia bez kojącego mruczenia piekarnika i mąki we włosach. Wy też tak macie? Jestem pewna, że tak.
Są warte, by poświęcić im tą godzinę pracy. Bardzo polecam, szczerze zachęcam.
Przepis stąd.

 

Malinianki:
8-10 bułeczek

  • 500g mąki
  • 250 ml letniego mleka
  • 100g cukru
  • 60g masła (roztopionego, przestudzonego)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • opakowanie (7g) suchych drożdży
  • szczypta soli

Oraz:

  • 300g malin
  • 2 łyżki cukru
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Suche składniki na ciasto wymieszać w misce, następnie dodać mokre: jajko, mleko i roztopione masło. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę lub więcej, do czasu aż podwoi objętość. Maliny wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 części. Z każdej rozwałkować placuszek na środek nałożyć sporą, czubatą łyżkę owoców i zlepić dokładnie boki i końcówki tworząc szew. Delikatnie ułożyć bułeczki szwem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Posmarować wierzch mlekiem i posypać cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok.20-25 minut.

 

malinianki

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s