Sernik z batonikiem MARS

sernik mars

Doskonały sposób na naukę języka szwedzkiego? Tłumaczenie przepisów, oczywiście! A przynajmniej wydaje mi się, że to całkiem niezły początek obcowania z tym językiem. Przepis z niezwykle urokliwej książeczki zakupionej w czasie tegorocznych Szwedzkich wojaży –MARS: 30 märkesrecept. Warto było zainwestować choćby przez wzgląd na cudne ilustracje. Więcej MARS-owych cudów pewnie niebawem się pojawi.

Sernik marmurkowy z batonikami MARS:

  • 150 g ciastek digestive (lub herbatników korzennych)
  • 80 g masła
  • 700 g twarogu sernikowego lub serka kremowego
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 batoniki MARS
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki gorzkiego kakao

Uwaga: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Ciastka kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Powstałą ciasteczkową mieszanką wykładamy dno tortownicy o średnicy 20 cm, a następnie odkładamy do lodówki. W czasie, gdy spód się chłodzi, przygotowujemy masę serową. Ser ucieramy z cukrem, wbijamy jajka, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Z masy odejmujemy około 6 łyżek i odkładamy na bok.
W małym garnku podgrzewamy dwie łyżki śmietany kremówki razem z batonikami MARS, pokrojonymi na kawałki. Mieszamy intensywnie, aż całość się rozpuści i ujednolici. Masę po ostudzeniu dodajemy do masy serowej razem z czterema łyżeczkami kakao. Po przemieszaniu wylewamy na schłodzony spód z ciastek. Na wierzch nakładamy wcześniej odłożoną część masy serowej i za pomocą widelca rysujemy dwukolorowe wzory.
Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni, przez około 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku. Podajemy po schłodzeniu w lodówce przez minimum 3 godziny.

 

sernik przed pieczeniem

sernik

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s