Omlet biszkoptowy

omlet_biszkoptowy

Omlet biszkoptowy, którego nauczył mnie wujek.

Omlet biszkoptowy:

  • dwa jajka
  • dwie łyżki mąki
  • dwie łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ogólna zasada brzmi – jedna łyżka cukru i jedna mąki, na jedno jajko.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, ubijać jeszcze przez chwilę, a potem delikatnie wmieszać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia (nie radzę używać do tego miksera, bo piana opada). Smażyć na maśle lub oleju, na małym ogniu i bardzo uważać, bo szybciutko się palą na zbyt ciepłej patelni. Podawać wedle uznania z owocami, cukrem pudem lub czekoladą.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s