Muffiny czekoladowe

czekoladowe_muffiny

Nowe silikonowe foremki, które zastałam po powrocie do domu, czekały na swój chrzest bojowy. Wiedziałam, że to muszą być muffiny czekoladowe. Koniecznie z kawałkami czekolady na wierzchu. Dlaczego? Bo to smak tegorocznych wakacji w Szwecji. Cudowne babeczki jako wspomnienie z niesamowitych wakacji. Wprawdzie nie są tak dobre jak tamte… Ale to nie wina przepisu, ale gorzkiego posmaku tęsknoty.

Przepis pochodzi stąd.

Czekoladowe muffiny:

  • 200g mąki
  • 100g brązowego cukru
  • 80g masła
  • 80g rozdrobnionej gorzkiej czekolady
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 150ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie standardowe: w jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche, a w drugiej mokre (mleko, jajka, roztopione i przestudzone masło). Mieszamy zawartość obu misek, dodajemy połowę rozdrobnionej czekolady i przekładamy do przygotowanych wcześniej foremek. Pozostałą czekoladą ozdabiamy wierzch babeczek. Czekoladowe smakołyki wędrują do piekarnika rozgrzanego do 180’C i pozostają tam ok. 20-25 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s