Kruche ciastka z czekoladą

ciasteczka_z_czekoladą

Oto ciastka, które nie tylko cudownie smakują i w mig znikają z talerza, ale i świetnie trzymają wycięte kształty. Przepis oczywiście od niezastąpionej Nigelli Lawson! Z książki: „Jak być domową boginią”. Cytuję co do słowa.

Kruche ciastka z czekoladą:

  • 175g miękkiego masła
  • 200g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400g lub więcej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

+ 100g czekolady mlecznej i kolorowa posypka do ozdoby.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Utrzyj masło z cukrem na jasną, lekką puszystą pastę i wymieszaj z jajkami oraz wanilią. W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj sypkie składniki do masy maślano-jajecznej i przemieszaj delikatnie, lecz pewnie. Jeśli ciasto wyda Ci się zbyt lepkie, żeby je rozwałkować, dodaj więcej mąki, ale powściągliwie, bo zrobi się za twarde. Przekrój ciasto na pół, uformuj dwa grube dyski, owiń plastikową folią i odłóż do lodówki na przynajmniej godzinę.

Oprósz blat mąką, ułóż na nim dysk z ciasta (nie wyjmując z lodówki drugiej części, dopóki nie skończy Ci się pierwsza) i oprósz na wierzchu odrobiną mąki. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Wytnij ciasteczka foremką, zanurzając ją za każdym razem w mące, i rozłóż w odstępach na blatach.

Piecz 8-12 minut, aż ciasteczka lekko zezłocą się na brzegach. Ostódź ja na metalowej kratce i zrób to samo z resztą ciasta. Gdy ciasteczka całkiem wystygną można zacząć dekorowanie.

Z tej porcji powinno wyjść około 50-60 ciasteczek. Jeśli nie chcesz wszystkich upiec od razu, drugą połowę ciaste z powodzeniem możesz zamrozić 🙂

 

ciasteczka_z_czekoladą

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s