Chałka waniliowa

chałka waniliowa

Powiem nieskromnie, że z tej chałki jestem dumna. Bo wyrosła ślicznie, bo jest niewiarygodnie wręcz smaczna i – rzecz oczywista – dużo lepsza od każdej kupnej. Ale chyba zawsze tak jest, że jak się coś samemu zrobi to od razu inaczej smakuje. Bardzo, bardzo polecam, bo przepis prosty i przyjemny w wykonaniu, a świeżutka chałka z masłem i dżemem to jednak pyszna rzecz w niedziele (i każdy inny dzień tygodnia też!)
Znalezione tutaj.

Chałka waniliowa:
jedna duża lub dwie mniejsze

  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych (2 łyżeczki suszonych) drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 50 g stopionego masła
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka

 

Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić dołek i dodać drożdże. Posypać łyżeczką cukru, zalać 2-3 łyżkami mleka, oprószyć odrobiną mąki. Przykryć ściereczką, odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Wymieszać stopione masło z cukrem, cukrem pudrem, jajkami i solą. Wraz z mlekiem wlać do mąki z rozczynem. Zagniatać aż powstanie elastyczne ciasto, które nie będzie za bardzo kleiło się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat, zagnieść i podzielić na 3 części, z których należy uformować długie wałki. Spleść części ciasta w warkocz, dobrze sklejając końce i podwijając je pod spód. Chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch mlekiem i posypać drobnym cukrem. Odstawić na około 15 minut i piec w piekarniku nagrzanym do 190-200ºC przez około 25-30 minut.

 

chałka

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Chałka waniliowa”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s