Babeczki jogurtowo-cytrynowe Nigelli

babeczki jogurtowo-cytrynowe

Czuję, że jesień już tu jest. Liście spadają z drzew, coraz trudniej złapać dobre światło do zdjęć, no i zaczął się rok akademicki. Mój pierwszy. Chyba troszkę się denerwuję. I jednocześnie jestem okropnie podekscytowana, nawet jeśli tego nie widać. Jutro zajęcia aż do 19. Trzeba zaopatrzyć się w porządne drugie śniadanie, dlatego prócz kanapek – do torby zapakuję babeczki z przepisu niezastąpionej Nigelli.

Babeczki jogurtowo-cytrynowe Nigelli:

Ciasto:

  • 125ml jogurtu naturalnego
  • 75g masła, stopionego
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 150g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125g drobnego cukru

Lukier:

  • 200g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Rozgrzej piekarnik do 170’C.

Wymieszaj w dzbanku jogurt, stopione masło, jajka i skórkę z cytryny. Do dużej miski wsyp mąkę, sodę, sól i cukier. Starannie wymieszaj składniki wiglotne z sypkimi, napełnij ciastem wgłębienia blachy i piecz 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw blachę na chwilę, żeby babeczki przestygły przed wyjęciem, bo mogą się połamać – ale nie pozwól im zupełnie ostygnąć, bo się przykleją. Niech stygną na metalowej kratce, płaską stroną w dół.

Żeby zrobić lukier, przesiej cukier puder do miski i dolej tyle soku z cytryny, żeby lukier był dość gęsty i utrzymał się na szczycie babeczek, spływając po bokach jak śnieg z górskiego szczytu.

 

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson: „Jak być domową boginią”.

 

babeczki jogurtowo-cytrynowe

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s