Muffinki bananowe (bez jajek)

muffiny_bananowe

To chyba pierwszy raz w historii kiedy w moim domu zabrakło miodu! Przepis na pyszne muffiny bananowe autorstwa niezastąpionej Nigelli z moimi małymi modyfikacjami. Oryginalne proporcja podaję w nawiasach.

Przepis zaczerpnięty z książki: „Jak być domową boginią”

Muffiny bananowe:

  • 40g masła (30g masła)
  • 60g brązowego cukru trzcinowego (60g – dwie pełne, duże łyżki płynnego klarownego miodu)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże, bardzo dojrzałe banany
  • 150g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Masło roztopić w małym rondelku, dodać (miód) ekstrakt waniliowy, a następnie odstawić na kilka minut. Rozgnieść banany; do innej miski wsypać suche składniki. Wymieszać masło z bananami, a potem dodać je do miski z mąką. Nie mieszaj za długo: tylko kilka razy; masa będzie niezbyt urocza i grudkowata, ale tym się nie przejmuj.

Wyłóż blachę na muffinki papilotkami i wypełnij je ciastem mniej więcej do dwóch trzech objętości. Wstaw formę do piekarnika i piecz około 25 minut. Po wyjęciu odstaw na 5 minut, a później przełóż muffinki w papilotkach na metalową kratkę, żeby wystygły kolejne 5-10 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s