Ciasteczka razowe z czekoladą

ciasteczka razowe

Pyszne ciasteczka o naprawdę niepowtarzalnym smaku. Wreszcie udało mi się zużyć resztki mąki razowej, która zalegała w szafce! Robi się je błyskawicznie, a dzięki takim dodatkom jak zarodki pszenicy, można sobie spokojnie wmawiać, że te pyszności są zdrowe i na pewno nie łamią przepisów diety! U mnie zadziałało…

Przepis pochodzi z książki: „Przysmaki z czekolady”.

Ciasteczka razowe z czekoladą:

  • 125g masła
  • 100g nierafinowanego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 25g zarodków pszenicy
  • 125g mąki pszennej
  • 70g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g czekolady mlecznej

Masło wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i dobrze ubić. Następnie domieszać zarodki pszenicy oraz oba gatunki mąki. Zagnieść ciasto dłońmi. Z ciasta formować niewielkie kulki i układać je na wyłożonej pergaminem blasze, pozostawiając spore odstępy, bo ciasto urośnie w trakcie pieczenia. Lekko spłaszczyć ciasteczka widelcem i piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.

Stopić czekoladę. Zanurzać w niej ciastka, tak by pokryła ich spody i brzegi, pozwalając, by nadmiar polewy spływał z powrotem do miski. Ułożyć na pergaminie i odstawić w chłodne miejsce, by czekolada stwardniała.

 

ciasteczka razowe

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s