Bajgle

bajgle

Bardzo smaczne i stosunkowo proste w wykonaniu. Leżakują przez noc w lodówce, więc wcześniej przygotowane, idealnie nadadzą się na weekendowe śniadanie. To pierwszy wypiek chlebowy (czy tam bułkowy, wiecie o co chodzi), z którego faktycznie jestem zadowolona i dlatego pojawia się na blogu. Z Nutellą, masłem orzechowym i bananem – są obłędne!
Przepis znaleziony tutaj, cytuję bez zmian.

Bajgle:
7 sztuk

  • 450 g mąki (typ 550)
  • 275 g letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 g drożdży granulowanych
  • 1 łyżeczka sodu diastycznego (jeśli jesteście w posiadaniu)

+ łyżka cukru do obwarzania; mleko i nasiona do posypania

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Powoli dodajemy letnią wodę (nie może być zbyt ciepła, bo zniszczy drożdże!) i mieszamy, aż do uzyskania kuli ciasta. Początkowo będzie się mocno kleić, ale nie dosypujemy mąki tylko cierpliwie wyrabiamy. Kiedy ciasto nabierze elastyczności i będzie ładnie odchodzić od ręki, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 7 kawałków (100 g każdy). Lekko zagniatamy, a potem formujemy w wałek, dostatecznie długi, by owinąć go wokół czterech palców. Rolujemy, aż oba końce się połączą. Przygotowane bajgle odkładamy na tacę wysypaną mąką (albo kaszą manną), przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.

Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni (220 z termoobiegiem), w dużym garnku gotujemy wodę, osłodzoną łyżką cukru (lub miodu). Kiedy woda zacznie wrzeć, delikatnie wkładamy do niej po 2-3 bajgle – zależy jak duży macie garnek – i obgotowujemy je przez około minutę. Później bajgle wyciągamy, dokładnie odsączając i pozwalamy im lekko ostygnąć. Smarujemy mlekiem i posypujemy wybranymi nasionami, ja zdecydowałam się na słonecznik. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s