Ozdoby z lukru królewskiego

ozdoby z lukru

Rękawy cukiernicze w dłoni i do dzieła! To wcale nie jest tak proste jak się wydaje. Pomagałam sobie filmikami na youtube i poradami z urokliwego pisemka „Dekorowanie ciast”. Stąd też pochodzi przepis na lukier królewski, który podaję.

Nie czuję się dość kompetentna, by podawać wam konkretne instrukcje wykonywania kwiatów. Odsyłam na youtube, który okazuje się ogromną skarbnicą pomysłów 🙂

Lukier królewski:

  • 500g cukru pudru
  • 2 białka
  • łyżeczka soku z cytryny

Przesiewamy cukier puder do miski. Dodajemy białka i sok z cytryny, a następnie ubijamy składniki. Jeśli korzystacie z miksera elektrycznego, miksujcie składniki na niskich obrotach przez 4-5 minut (6-7 minut, jeśli używacie drewnianej łyżki). Uzyskana konsystencja powinna być gładka i lśniąca. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy kroplę soku cytrynowego i mieszamy przez 1-2 minuty. Lukier jest gotowy, jeśli tworzy sztywny stożek.

Jeśli nie chcemy użyć lukru od razu można przechowywać go w lodówce do pięciu dni. Przekładamy go do szczelnego pojemnika, przykrywamy wilgotną szmatką i zamykamy wieczko. Po wyjęciu z lodówki ubijamy go do pożądanej konsystencji.

Kwiatuszki wykonujemy za pomocą tylki w kształcie łezki i pozostawiamy do obeschnięcia przez ok. godzinę.

ozdoby z lukru

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s