London cheescake

london_cheescake

Zawsze, gdy upiekę ten sernik przypomina mi się animacja z Walles’em i Gromit’em. W wersji kinowej pojawiała się taka zabawna kwestia – „Za kawałek sera to oddałbym nawet nerkę”. Za ten kawałek sera oddałabym może nie nerkę, ale na pewno jeszcze nie raz poświęcę godzinkę żeby go upiec.

Z przepisu Nigelli Lawson.

Składniki na spód:

  • 150g herbatników digestive
  • 75g niesolonego masła stopionego albo bardzo miękkiego

Składniki na masę serową:

  • 600 mielonego twarogu
  • 150g drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • 1 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 łyżki soku z cytryny

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Pokruszyć herbatniki w malakserze, aż będą przypominać bułkę tartą, dodać masło i jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć masę na dno tortownicy, ugniatając ją dłońmi albo wypukłą stroną łyżki. Wstawić do lodówki, by masa stężała. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Twaróg utrzeć delikatnie, aż będzie gładki i kremowy, a następnie dodać cukier. Wmieszać jajka, żółtka, a na koniec wanilię i sok z cytryny. Masę serową przelać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut. Nigella piecze w kąpieli wodnej, owijając tortownicę grubym kawałkiem folii aluminiowej, tak by zakrywała dno i boki. Następnie wstawia tortownicę do metalowej brytfanki. Brytfankę napełnia wrzątkiem, tak by woda sięgała do mniej więcej połowy głębokości brytfanki. Sernik powinien być ścięty, ale nie za mocno. Musimy mieć pewność, że śmietanka, którą polejemy ciasto, nie wsiąknie w nie, ale utrzyma się na powierzchni. Śmietankę wymieszać trzepaczką z cukrem i wanilią. Polać sernik. Sernik wstawić z powrotem na kolejne 10 minut. Sernik ostudzić około pół – do godziny czasu. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s