Muszle nadziewane szpinakiem

muszle ze szpinakiem

Dziś przepis z serii jak przekonać niejadka. Niejadkiem jest w tym przypadku moja mama, która do szpinaku podchodziła jak do jeża. Nie rozumiem jej, bo ja zakochałam się w tej pysznej zieleninie już w chwili, gdy wzięłam do ust pierwszy kęs naleśników nadziewanych szpinakiem (swoją drogą – muszę wykorzystać wreszcie ten przepis w domu!). Zrozumiałam, że to miłość od pierwszego wejrzenia… a może raczej od pierwszego posmakowania.

Muszle nadziewane szpinakiem z fetą, na sosie pomidorowym, zapieczone pod żółtym serem – no sami przyznajcie, że to musi smakować świetnie. Choć jest trochę roboty i brudnych naczyń. Ale warto. Myślę, że potrawa świetnie sprawdzi się w roli dania głównego na przyjęciu w niedużym gronie. Ale zaproście bliskich znajomych, bo danie nie sprawdzi się na super eleganckiej kolacji – jego estetyczne nałożenie jest (przynajmniej dla mnie) zbyt skomplikowane.

Muszle nadziewane szpinakiem:

  • makaron Conchiglioni (ok. 30 sztuk)
  • mrożony szpinak (1 opakowanie, 500g)
  • ser typu feta (1 opakowanie, 200g)
  • świeże pomidory (5 małych lub 3 duże)
  • tarty żółty ser (najlepiej gouda lub mozzarella – musi być topliwy, 100 g)
  • świeże listki bazylii (wedle upodobania)
  • czosnek (3 duże ząbki)
  • masło (3 łyżki)
  • oliwa z oliwek

+ sól, pieprz, zioła do smaku.

Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzucić makaron i wlać łyżkę oliwy z oliwek. Ugotować al. dente (musi być twardy), co jakiś czas delikatnie mieszając. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć każdą sztukę na płaskiej powierzchni.
Dwa ząbki czosnku pokroić na drobne kawałki. Na patelni podgrzać masło, wrzucić czosnek i delikatnie podsmażyć na wolnym ogniu ok. 30 sekund. Dodać rozdrobniony szpinak i podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Fetę rozdrobnić widelcem na talerzyku, a następnie dodać do szpinaku i wymieszać, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Doprawić do smaku.
Pomidory obrać i pokroić, czosnek rozdrobnić, wymieszać z oliwą oraz przyprawami. Całość chwilę podsmażyć, następnie wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem ze szpinaku i serka. Układać na spodzie naczynia żaroodpornego. Całość posypać serem żółtym. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 10 min.

Zaczerpnięte ze strony Lubelli.

 

muszle ze szpinakiem

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s