Muffinki prosto z serca

serduszko

Te muffinki to kolejny dowód na to, że piękno tkwi w prostocie. Pół godziny, które spędzam przy ich przygotowaniu daje w efekcie tak niewyobrażalnie dużo szczęścia. Bo ten prosty przepis jest u nas w domu ulubionym i wracam do niego przynajmniej raz na dwa tygodnie. Dotąd, go nie publikowałam, bo jest jedną z wielu wariacji przepisu, który już kiedyś się pojawił. Ale wyszły tak śliczne, że nie mogłam się powstrzymać.

Muffinki czekoladowe z malinowym sercem:
12 dużych muffinek

  • 200g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 80g masła
  • 150ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki dobrego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstaktu wanilinowego
  • szczypta soli
  • 24 mrożone maliny (po dwie do babeczki)

Przygotowanie standardowe: w jednej misce odważamy wszystkie składniki suche, a w drugiej mokre (mleko, jajka, roztopione i przestudzone masło). Mieszamy pobieżnie zawartość obu misek – grudki są wskazane. Foremki wypełniamy najpierw w 1/4, układamy po dwie maliny na sztukę i przykrywamy ciastem. Muffinki wędrują do piekarnika rozgrzanego do 180’C i pozostają tam ok. 20-25 minut. Po wystudzeniu są gotowe do jedzenia.

 

serduszka

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s