Donna Hay’s self-frosting Nutella Cupcakes

Muffiny z nutellą


Pyszne babeczki, których nie trzeba będzie ozdabiać lukrem ani kremem. Oryginalnie przepis od Donny Hay można zobaczyć tutaj. Może odrobinę zbyt słodkie, ale czasem można sobie pozwolić na takie szaleństwo. Ze szklanką mleka – genialne!

Babeczki z nutellą:
ok. 12-18 sztuk

  • 140 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nutella (około pół szklanki – zależy jak dużej łyżeczki będziecie używać)

 

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Masło ucieramy z cukrem przez około 2 minuty, do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszając, aż jajko połączy się z resztą składników. Dodajemy esencję waniliową. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, łączymy z masą maślaną, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości, na wierzch nakładamy łyżeczkę Nutelli i za pomocą widelca tworzymy czekoladowe esy-floresy (to chyba najtrudniejsza część, warto wcześniej podgrzać Nutellę, wstawiają szklankę do miseczki z gorącą wodą).
Pieczemy przez 20-25 minut do suchego patyczka – uwzględniając, że tam, gdzie jest Nutella, patyczek nigdy nie będzie całkiem suchy 😉 Studzimy w uchylonym piekarniku.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s