Spaghetti z tymiankiem i pietruszką

spaghetti


Spaghetti z tymiankiem i pietruszką:
na porcję dla dwóch osób

  • pół szklanki śmietany kremówki
  • opakowanie (100g) dowolnego sera pleśniowego
  • dwie łyżki masła
  • łyżka suszonego tymianku
  • łyżka suszonej pietruszki

+ dowolny makaron.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. W czasie kiedy makaron wesoło pływa w garnku, w osobnym naczyniu roztapiamy masło, dodajemy pietruszkę i tymianek, i czekamy chwilę, by pozwolić na uwolnienie aromatu z suszonych ziół. Następnie wlewamy śmietanę kremówkę i podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu. Kiedy śmietanka się zagotuje dodajemy do niej obrany ze skórki i pokrojony ser pleśniowy. Zmniejszamy ogień i mieszamy aż ser rozpuści się i połączy z resztą składników. Ugotowany makaron odcedzamy (ale nie przelewamy wodą! – to spłukuje sól i skrobię) i wrzucamy do sosu. Po wymieszaniu przekładamy na talerz i doprawiamy do smaku pieprzem. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty wystarczy dodać więcej śmietany i wymieszać aż nabierze gładkiej konsystencji. Całość świetnie komponuje się też z dodatkiem brokuł, boczku lub szynki parmeńskiej – wedle upodobań.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s