Rudy, rudy lis

liski

Rudy ojciec, rudy dziadek,
Rudy ogon – to mój spadek,
A ja jestem rudy lis.
Ruszaj stąd, bo będę gryzł.

~ Jan Brzechwa

Ciastka korzenne:

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru + 1 cukier waniliowy
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 przyprawa do piernika + po 1 łyżeczce suszonego imbiru i cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki cytryny
  • szczypta proszku do pieczenia

Mąkę, cukier i wszystkie przyprawy mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone masło i dokładnie siekamy nożem lub plastikową szpatułką. Następnie wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy ciasto. Uformować kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 0,5 cm i wycinamy wybrane kształty. Układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek, przy większych ciasteczkach będzie to 15 min).

 

Przepis pochodzi z bloga Wasabi.
Autorka podaje, że bez problemu można przechowywać ciasteczka do dwóch tygodni w puszkach. Nie sprawdziłam – zjedliśmy wszystkie, które upiekłam.

liski2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s