Tarta z borówką amerykańską

ciasto

 

Tarta z borówką amerykańską:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • skórka z połowy pomarańczy,
  • szczypta soli

Krem angielski:

  • 250 ml mleka
  • 1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru

Przybranie:

  • 250g borówek amerykańskich

Połączyć mąkę z cukrem i solą. Do zagłębienia w mące wbić jajko, dodać masło oraz skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na ok. godzinę do lodówki.
Wypełnić natłuszczoną formę do tarty ciastem, nakłuć je widelcem. Wstawić do piekarnika do momentu zezłocenia na 180 stopni. Spód wystudzić.

Na patelni lub w rondlu na średnim ogniu podgrzewamy mleko, do momentu aż przy brzegach pojawią się bąbelki. Zdjąć z ognia i lekko ochłodzić. Mieszać w misce żółtka i cukier przez 5 minut, aż masa będzie gęsta i jasnożółta. Powoli dolewać mleko do jajek i ciągle mieszać. Wylać jajka z mlekiem na patelnię, postawić na małym ogniu i podgrzewać delikatnie przez 5-10 minut ciągle mieszając, aż masa stanie się na tyle gęsta, że będzie oblepiać łyżkę. Nie dopuścić do zagotowania. Przecedzić masę przez sitko o drobnych oczkach. Dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Całość schłodzić do temperatury pokojowej mieszając od czasu do czasu, zapobiegając tworzeniu się kożucha.

Krem angielski wyłożyć na spód z kruchego ciasta i ozdobić borówkami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s