Sernik z lemon curd

sernik

 

Sernik z lemon curd:

Spód:

  • 195 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny

Masa serowa:

  • 750 g twarogu 3-krotnie zmielonego lub twarogu śmietankowego (przeznaczonego na serniki)
  • pół szklanki (110 g ) drobnego cukru
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny (u mnie dwie łyżeczki lemon curd)
  • 3 jajka

+ Lemon curd

Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy w folie i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy dno tortownicy, którą wcześniej obłożyliśmy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach aż się delikatnie zrumieni. Ser miksujemy z cukrem i lemon curd. Kolejno dodajemy jajka (całe), miksując po każdym dodaniu. Masę serową wylewamy na spód z kruchego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Sernik studzimy (najlepiej w lekko uchylonym piekarniku). Na wystudzony sernik wykładamy lemon curd i równo rozprowadzamy Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Oryginał na klik.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s