Muffiny z suszonymi pomidorami i fetą

feta_pomidory

 

Muffiny z suszonymi pomidorami i fetą:

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 ml oliwy (połowa to oliwa z zalewy z suszonych pomidorów)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 50 g suszonych pomidorów
  • pół opakowania sera feta
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku (lub wyciśnięty ząbek świeżego)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki pieprzu

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Suche składniki (razem z przyprawami) mieszamy w misce. Zalewamy masą jajeczną (jajko, oliwa i mleko) i mieszamy niedbale do połączenia składników. Pokrojone w wąskie paski pomidory i pokruszoną fetę wrzucamy do miski z ciastem i mieszamy. Wykładamy formę do muffinek papilotkami i napełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy aż się zarumienią, a patyczek wbity w babeczkę pozostanie suchy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s