Lemon curd

lemon

Lemon curd:

  • 3 cytryny
  • 3 jajka
  • 75g masła
  • 400g cukru pudru

Cytryny parzymy wrzątkiem i dokładnie szorujemy. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. W rondelku roztapiamy masło dodajemy do niego cukier, roztrzepane jajka (jajka muszą być dokładnie roztrzepane), skórkę i sok z cytryny. Całość podgrzewamy na małym ogniu (cały czas mieszając!) aż do momentu, gdy masa zgęstnieje (u mnie zeszło 10 minut). Gotową masę cedzimy przez sitko i przelewamy do słoika. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

curd

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s