Czekoladowa pavlova

beza

Pavlova czekoladowa z bitą śmietaną:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 25 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
    + 250 g jagód

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Białka ubijamy na puszystą pianę na dużych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo po 2 łyżki cukru pudru. Miksujemy aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao oraz czekoladę i jeszcze krótko miksujemy. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia. Rysujemy na nim okrąg i rozkładamy pianę. Pieczemy 45-60 minut.
W międzyczasie mocno schłodzoną śmietankę (dobrze jest potrzymać ją wcześniej w zamrażalniku) ubijamy razem z cukrem i aromatem.
Wystudzoną bezę delikatnie przekładamy na paterę. Wykładamy na nią bitą śmietanę, a na wierzchu układamy owoce.

Oryginał tutaj.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s