Tarta czereśniowo-malinowa

owoce

 

Tarta czereśniowo-malinowa: 

Ciasto:

  • 1  szklanka mąki krupczatki
  • 1/4 kostki masła
  • ¼  szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 garście czereśni
  • 2 garście malin
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masło mieszamy z mąką, cukrem pudrem, jajkiem i solą. Ciasto zagniatamy z dwiema łyżkami wody mineralnej, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do schłodzenia (standardowo – pół godziny w lodówce). W tym czasie myjemy i usuwamy pestki z czereśni. W misce mieszamy je z z malinami, cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną.
Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złocistej barwy. Następnie układamy owoce na spodzie i znów zapiekamy aż zmiękną i puszczą trochę soku. Dekorujemy cukrem pudrem.

 

Tarta

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s