Fonudue czekoladowe

czekolada!

Fondue czekoladowe:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 200 g dobrej jakości czekolady (najlepiej gorzkiej, ale można urozmaicić ją mleczną czy białą)
  • opcjonalnie – likier, rum lub koniak w ilości dwie łyżki.

Dodatki:

Tutaj wybór jest dowolny. Do fondue można dodać praktycznie wszystko. Truskawki, brzoskwinie, ananasa, kiwi, biszkopty, pianki marshmallow. Czego dusza zapragnie.

Wykonanie:

Śmietanę i czekoladę roztapiamy na wolnym ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji i  – opcjonalnie – dodajemy alkohol.  Przelewamy do miseczki na fondue; pod miseczką umieszczamy zapalonego tealighta, który zapewni masie odpowiednią konsystencję i temperaturę nawet po dłuższym czasie (zakładając, że wszystko nie zniknie w mgnieniu oka). Umyte i pokrojone owoce, pianki lub biszkopty nabijamy na specjalne widelczyki lub na patyczki od szaszłyków i maczamy w czekoladzie. Zjadamy ze smakiem!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s