Tarta z truskawkami

tarta

Oryginał tutaj.

Tarta z truskawkami:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • skórka z jednej cytryny,
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 ml mleka,
  • 80 g cukru (można dać więcej lub mniej wg uznania),
  • jajko,
  • 40 g mąki,
  • 100 g masła,
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Przybranie:

  • ok. 500 g truskawek pokrojonych wzdłuż na plasterki

Połączyć mąkę z cukrem i solą. Do zagłębienia w mące wbić jajko, dodać masło oraz skórkę z cytryny. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na ok. godzinę do lodówki.
Wypełnić natłuszczoną formę do tarty ciastem, nakłuć je widelcem. Wstawić do piekarnika do momentu zezłocenia na 180 stopni. Spód wystudzić.

Mleko należy zagotować z połową cukru. W osobne misce utrzeć jajka z resztą cukru i mąką. Połączyć z gorącym mlekiem ciągle mieszając. Masę znów zagotować stale mieszając, by krem zgęstniał. Odstawić z ognia, dodać masło, wymieszać.

Ciasto skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie rozsmarowujemy na nim letni krem i przybieramy truskawkami. Pozostawiamy w temp. pokojowej, by tarta skruszała, a krem stężał.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s